Nawet jeśli nie posiadasz maszynki do mięsa, możesz cieszyć się świeżo zmielonym mięsem! Z pomocą kilku zwykłych narzędzi kuchennych i odrobiny tłuszczu można łatwo zmielić własne mięso, aby uzyskać pyszne burgery, klopsiki, kiełbaski i inne. Mielenie mięsa bez maszynki do mięsa może być czasochłonne, ale jest tego warte, gdy zatopisz zęby w gotowym produkcie. Dodatkowo, możesz kontrolować jakość mięsa i przypraw, których używasz, co daje Ci całkowitą kontrolę nad ostatecznym smakiem Twoich potraw. Więc, jeśli jesteś gotowy, aby dowiedzieć się, jak zmielić mięso bez maszynki do mięsa, czytaj dalej!
5 łatwych sposobów na zmielenie mięsa bez maszynki do mięsa
- Włóż je do blendera. Jeśli posiadasz dobry, solidny blender, możesz go użyć do zmielenia mięsa. Najpierw umieść mięso w misce i posiekaj je nożem, a następnie dodaj je do blendera wraz z łyżką zimnej wody na każdy funt mięsa. Włącz blender i pozwól, aby silnik pracował przez około 2 minuty lub do momentu, gdy mięso zostanie zmielone.
- Ponownie wyjmij blender z opakowania. Jeśli chcesz zamiast tego użyć robota kuchennego, możesz zastosować ten sam proces, co w przypadku blendera. Posiekaj mięso i włóż je do miski robota kuchennego, a następnie włącz urządzenie i dodaj wody w razie potrzeby, aby mięso nie było zbyt gęste.
- Użyj wałka do ciasta. Jeśli nie posiadasz blendera lub robota kuchennego, możesz użyć wałka do mielenia mięsa. Tylko uważaj, aby nie używać drewnianego, ponieważ nie chcesz przypadkowo skończyć z mięsem utkniętym w szczelinach.
- Wyjdź na zewnątrz w staroświecki sposób. Jeśli wolisz używać techniki znanej od wieków, możesz zmielić własne mięso, używając tylko dwóch zwykłych narzędzi kuchennych: miski i widelca. Wystarczy umieścić mięso w misce i przeciągnąć widelec tam i z powrotem przez mięso. Jest to świetny sposób na mielenie mięsa, jeśli robisz go dużo i nie masz czasu lub cierpliwości na inne metody. Ale nie jest to najlepszy sposób, jeśli szukasz bardzo drobnej tekstury.
Jak zrobić domowe mięso mielone bez maszynki do mięsa
Użyj robota kuchennego. Możesz zrobić mięso mielone z kawałków lub pasków mięsa, pulsując je w robocie kuchennym. Jeśli używasz dużego robota kuchennego, prawdopodobnie będziesz musiał robić to partiami.
Posiekaj. Jeśli używasz mniejszego robota kuchennego, możesz najpierw posiekać mięso, a następnie uzyskać pożądaną konsystencję.
Użyj urządzenia do robienia klopsików. Jeśli chcesz zrobić małe klopsiki, użyj maszynki do mięsa. To poręczne narzędzie ma szeroką tackę na żywność z kilkoma otworami różnej wielkości, dzięki czemu możesz zrobić małe klopsiki.
Rozgnieć je. Jeśli chcesz zrobić większe klopsiki, użyj gałki do lodów, aby nabrać mielone mięso na kulki, obracając miskę. Możesz również użyć łyżki stołowej i małej miseczki do nabierania mięsa mielonego.
Mielenie mięsa za pomocą narzędzi kuchennych
Użyj tłuczka do ziemniaków. Jeśli chciałbyś zrobić mięso mielone, ale nie masz maszynki do mięsa lub robota kuchennego, możesz użyć tłuczka do ziemniaków, aby zmielić mięso ręcznie. Wystarczy umieścić mięso w mocnej misce i rozetrzeć je tłuczkiem do ziemniaków. Możesz również użyć widelca, ale będziesz musiał się trochę bardziej napracować, aby uzyskać ten sam efekt.
Ponownie wyjmij wałek do ciasta. Jeśli chcesz, aby mięso mielone miało bardziej domowy charakter, użyj wałka do ręcznego wyrabiania mięsa mielonego. Umieść mięso w misce i przewróć je wałkiem, aby je rozbić.
Dodaj odrobinę tłuszczu. Aby ułatwić rozdrabnianie mięsa, dodaj do niego łyżkę tłuszczu, np. masła lub smalcu.
Szybkie i łatwe metody ręcznego mielenia mięsa
- Użyj swoich rąk. Jeśli nie masz pod ręką żadnych narzędzi kuchennych, możesz użyć swoich rąk, aby wykonać pracę. Po prostu z kilku pasków mięsa zrób kulkę i ściśnij końce, aby uszczelnić.
- Nabieraj. Używając łyżki stołowej, zrób malutkie kulki z mięsa, a następnie zgnieć je rękami.
- Wyjmij mąkę kukurydzianą. Umieść mięso w misce i dodaj kilka łyżek mąki kukurydzianej. Następnie rękoma lub mocną trzepaczką wymieszaj mięso i mączkę kukurydzianą, aż mięso będzie zmielone.
- Zmiel je za pomocą wałka do ciasta. Gdy mięso znajdzie się już w misce, rozpłaszcz je za pomocą wałka. Następnie użyj rąk, aby rozbić je i zmniejszyć jego objętość.
Zmiel mięso bez maszynki: wskazówki i triki
Używaj najlepszego mięsa, na jakie możesz sobie pozwolić. Tanie mięso będzie trudniejsze do zmielenia i być może będziesz musiał dodać więcej tłuszczu, aby utrzymać wilgotność mieszanki.
Zamroź mięso przed mieleniem. Dzięki temu pozostanie ono twarde i łatwiejsze do zmielenia.
Dodaj tłuszcz, aby utrzymać mięso wilgotne. Tłuszcz z boczku, masło lub skrobia to dobry wybór.
Użyj blendera do zmielenia dużej ilości mięsa na raz. Możesz nawet przetwarzać w blenderze całe kurczaki i indyki na mielony drób.
Zamrażaj mielone mięso na okres do 6 miesięcy.
Aby uzyskać drobniejszą konsystencję, użyj maszynki do mięsa.
Mieszanie przypraw
Dodaj sól i pieprz. Najlepszym sposobem na doprawienie mięsa jest dodanie soli i pieprzu przed jego zmieleniem. Dzięki temu mięso lepiej wchłonie przyprawy i nada mu lepszy smak.
Dodaj inne przyprawy. Możesz również dodać do mięsa inne przyprawy, takie jak czosnek, pieprz cayenne, rozmaryn itp. Uważaj tylko, aby nie dodać ich zbyt wiele, ponieważ mogą sprawić, że mięso będzie zbyt mokre.
Użyj robota kuchennego, aby wymieszać przyprawy z mięsem. Dzięki temu przyprawy równomiernie połączą się z mięsem.
Dodaj smaku przyprawami innymi niż sól i pieprz. Wiele różnych przypraw będzie dobrze współgrać z mięsem, w tym chili w proszku, kminek, płatki ostrej papryki, czosnek, imbir, oregano, papryka i inne.
Dodaj zioła takie jak rozmaryn, tymianek, szałwia lub pietruszka.
Wykończenie mięsa mielonego
Przyprawić mięso. Kiedy mięso jest już zmielone, dopraw je i dodaj inne przyprawy, które chciałbyś.
Używaj czystych rąk i czystych narzędzi. Zachowaj czystość, zakładając rękawice i czyszcząc łyżki lub trzepaczki, które dotykają mięsa.
Przechowuj mięso w lodówce. Przechowuj mięso w szczelnym pojemniku lub plastikowej torbie w lodówce. Pozostanie ono świeże przez 3 do 5 dni.
Zamroź mięso do 6 miesięcy.
Użyj mięsa mielonego w ciągu 1 do 2 dni.
Przepisy na dania z mięsa mielonego.
- Zrób klopsiki. Dodaj inne przyprawy, na które masz ochotę, np. posiekane świeże zioła.
- Zrób klopsiki. Dodaj posiekane warzywa, jak cebula, cukinia czy papryka.
- Zrób burgery. Dodaj dowolne zioła lub przyprawy, takie jak proszek chili, kminek lub pieprz cayenne.
- Zrób zapiekankę. Dodaj do mięsa pokrojone warzywa, takie jak papryka, pieczarki lub brokuły.
- Zrób tacos. Dodaj posiekane warzywa, takie jak papryka, cebula i pomidory, do mięsa przed uformowaniem tacos.
- Zrób spaghetti. Dodaj do mięsa posiekane warzywa, takie jak cebula, cukinia, papryka i pomidory.
5 kroków do idealnie zmielonego mięsa bez maszynki
- Sprawdź swoje mięso. Upewnij się, że zaczynasz od mięsa wysokiej jakości. Im lepsze mięso, tym lepszy efekt końcowy.
- Dodaj tłuszcz. Dodanie odrobiny tłuszczu do mięsa sprawi, że będzie ono łatwiejsze do zmielenia.
- Posiekaj mięso. Jeśli są to duże kawałki, pokrój je, aby łatwiej było je zmielić.
- Dopraw mięso. Dodaj sól i pieprz przed mieleniem, aby było doprawione w całości.
Mieszanie przypraw
- Dodaj sól i pieprz. Najlepszym sposobem na doprawienie mięsa jest dodanie soli i pieprzu przed jego zmieleniem. Dzięki temu mięso lepiej wchłonie przyprawy i nada mu lepszy smak.
- Dodaj inne przyprawy. Możesz również dodać do mięsa inne przyprawy, takie jak czosnek, pieprz cayenne, rozmaryn itp. Uważaj tylko, aby nie dodać ich zbyt wiele, ponieważ mogą sprawić, że mięso będzie zbyt mokre.
- Wymieszaj
Czekam na kolejne wpisy w tej kategorii!